Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Ο εμβληματικός ζωγράφος, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, σε ηλικία 87 ετών, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.
Γεννημένος στις 16 Δεκεμβρίου 1935, ο Φασιανός σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1955 έως το 1960.
Λίγο μετά την πρώτη του έκθεση, μετακόμισε από την γενέτειρά του, την Αθήνα, στο Παρίσι αφού κέρδισε κρατική υποτροφία για να σπουδάσει λιθογραφία στην Ecole des Beaux-Arts (Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών).
Κατέληξε να μείνει στη γαλλική πρωτεύουσα για τα επόμενα 35 χρόνια.
Αν και μερικοί από τους πρώιμους πίνακές του ήταν σε σύγχρονο στυλ, άντλησε επίσης πολλή έμπνευση από τη λαϊκή τέχνη και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Τον συγκινούσαν και τα βυζαντινά θέματα. Εκτός από τη ζωγραφική και τη λιθογραφία, εικονογράφησε επίσης βιβλία, σχεδίασε κοστούμια για θεατρικές παραγωγές και δημιούργησε γλυπτά.
Περιγραφόμενος από ορισμένους ως ο Πικάσο της Ελλάδας, ο Φασιανός επευφημήθηκε ευρέως και πολλά από τα έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης μιας τοιχογραφίας σε σταθμό του μετρό στην ελληνική πρωτεύουσα.
Τα έργα του έχουν εκτεθεί σε όλη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Η τελευταία του μεγάλη έκθεση ήταν μια αναδρομική έκθεση του 2004 στην Αθήνα.
«Όλο το έργο του Φασιανού, τα χρώματα που γέμιζαν τους καμβάδες του, οι πολυδιάστατες φόρμες που κυριάρχησαν στους πίνακές του, αποπνέουν Ελλάδα», αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο Φασιανός «πάντα ισορροπεί μεταξύ ρεαλισμού και αφαίρεσης» και «μας αφήνει μια πολύτιμη κληρονομιά».
Ο Φασιανός αφήνει πίσω τη γυναίκα του, Μαρίζα, και δύο παιδιά.